ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΡΓΥΡΑΙΙΚΑ

Η περιοχή

Τα διάσπαρτα μέσα στους ελαιώνες, παλιά, λιθόκτιστα σπίτια, τα κτίρια του παλιού μύλου, του σχολείου, του καφενείου, διατηρούν ακόμα το χρώμα της εποχής που το τρενάκι του Πηλίου μετέφερε ανθρώπους, εμπορεύματα και προϊόντα από τα χωριά του Πηλίου στην πόλη και το λιμάνι του Βόλου.

Βυζίτσα

Στολίδι του Πηλίου, με τα πλήθος ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά, τα πυργόσπιτα αλλά και το πλούσιο δίκτυο από πολύ καλά διατηρημένα καλντερίμια που διασχίζουν όλο το χωριό, είναι σήμερα ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Με τα αρχοντικά να μαρτυρούν τα λαμπρά χρόνια της ευημερίας και της ανάπτυξης, όταν στο Πήλιο ανθούσε γεωργία, η οικοτεχνία και μεταξουργία, και τα μεταξωτά ταξίδευαν ως τις άκρες της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, αποτελεί έναν από τους πλέον ξακουστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς!

Μηλιές

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, τον Βόλο, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και γραφικά μεγαλοχώρια του Πηλίου, οι Μηλιές, έδρα του ομώνυμου Δήμου. Πατρίδα του Άνθιμου Γαζή, του Γρηγορίου Κωνσταντά και του Δανιήλ Φιλιππίδη με πλούσια παράδοση στο εμπόριο, στις τέχνες και τον πολιτισμό, με επιρροές που ξεκινούν από τα βάθη της ανατολής περνούν από την κοσμοπολίτικη δύση και φτάνουν ως την Αίγυπτο, δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το στολίδι του Πηλίου. Σκαρφαλωμένη σε ύψος 350 μέτρων, μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά, αγναντεύει τον Παγασητικό κόλπο και προκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό ταξίδι των αισθήσεων.

Ολόκληρα δάση από οξιές, βελανιδιές και αγριοκαστανιές και καλλιεργημένα περιβόλια με μηλιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, κερασιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές προκαλούν για περιήγηση.

Είναι το κεφαλοχώρι του δήμου. Θα βρείτε πλήθος εστιατόρια, καφενεία, μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Επίσης αγροτικό ιατρείο (δύο φορές την εβδομάδα), και το Δημαρχείο.

Δείτε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, το Λαογραφικό Μουσείο, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και φυσικά το Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ο “Μουντζούρης” το τραινάκι του Πηλίου, κατασκευαστικό επίτευγμα του 19ου αιώνα που λειτουργεί ως της μέρες μας, σας περιμένει για μια αξέχαστη διαδρομή!

Καλά Νερά

Σε απόσταση 19 χλμ από το Βόλο βρίσκονται τα Καλά Νερά. Ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό που την τουριστική περίοδο σφύζει κυριολεκτικά από ζωή. Με πολύ συχνή συγκοινωνία και άφθονα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ώς και ιατρείο (δύο φορές την εβδομάδα), αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκέπτες. Άλλωστε, η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία των Καλών Νερών, είναι μία από τις ωραιότερες του Παγασητικού, ιδανική για όλες τις ηλικίες.

Θα βρείτε ακόμα ενοικιαζόμενα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα, αλλά και οργανωμένες κρουαζιέρες στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες που θα δώσουν ένα αληθινά “θαλασσινό” αέρα στην παραμονή σας εδώ!

Scroll to Top